2014. március 4., kedd

1. Isten szól hozzánk


A Biblia
A Biblia Isten levele, amelyet nekünk küld. Olvasása boldoggá tesz. A Bibliában Isten szólal meg. Isten azért adta, hogy olvasva vele találkozzunk, hogy őt megismerjük.
A Biblia fontos lelki táplálék, nap mint nap. Olyan könyv, amelynek minden korban, mindenki számára van friss, aktuális, személyesen megérintő mondanivalója.
A betű megöl, a Lélek pedig megelevenít. (2Kor 3,6b) – Amikor a Szentlélek élővé teszi számunkra az írott igét, akkor a Szentírás olvasásakor felismerjük Isten szavát. Aki enged Isten Lelkének, az előtt megnyílik a menny. azelőtt megnyílik az üdvösségre vezető út.
Ezek pedig azért írattak meg, hogy higgyétek: Jézus a Krisztus, az Isten Fia, és e hitben életetek legyen az ő nevében. (Jn 20,31)
Egészen bizonyosnak tartjuk a prófétai beszédet, amelyre jól teszitek, ha mit sötét helyen világító lámpásra figyeltek, amíg felragyog a nap, és felkel a hajnalcsillag szívetekben. Mindenekelőtt tudnotok kell, hogy az írás egyetlen próféciája sem ered önkényes magyarázatból, mert sohasem ember akaratából származott a prófécia, hanem a Szentlélektől indíttatva szólaltak meg az Istentől küldött emberek.
(2Pt 1,19–21)

Az imádság
A Bibliában Isten leírt szavakban szól hozzánk, az imádságban közvetlenül. A kettőnek összhangban kell lennie.
 „Isten kegyelme emel fel minket magához, csak el kell fogadnunk, a mi dolgunk a szívből jövő imádság.” (Luther)
Az imádság nem feladat, hanem örömforrás. Időt kell rá szánni, úgy kell tekinteni rá, mint egy találkozóra Istennel, amikor nem csak mi beszélünk, hanem meghallgatjuk Istent is.
Az imádság egyik legfontosabb módja a dicsőítés és a mindenért való hálaadás (nem csak a jó dolgokért). Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál (Rm 8,28a)
Minél több időt töltünk Istennel, annál inkább átformálja a gondolatainkat és a szívünket, szomorkodás helyett öröm tölt el minket. A nehézségeinkből megszabadít, gyakran úgy, hogy kívülről nézve minden marad a régiben, de a problémák terhe már nem nyomaszt minket, imádságban mindent átadhatunk Jézusnak.
Ha nem azt kapjuk, amit kérünk, ne csüggedjünk, bízzunk abban, hogy Isten jobban tudja, mire van szükségünk.

Házi feladat: Imádkozzál és olvasd a Bibliát, lehetőleg minden nap! Jelöld meg vagy írd ki azokat a részeket, amelyek személyesen megszólítottak! Ezekről beszélgethettek a családban, megoszthatod barátaiddal. A leginkább Neked szóló mondato(ka)t tanuld meg fejből!

6 megjegyzés:

  1. Olyan részt kerestem a Bibliából, amit nemigen ismerek. Így olvastam néhány fejezetet a Királyok második könyvéből. A 19. fejezet 30. verse szólított meg: "Akik megmenekülnek és megmaradnak Júda házából, azok újra gyökeret vernek lenn, és gyümölcsöt hoznak fenn." Szeretném, ha életem Istenben gyökerezne és gyümölcsöt teremne. "Gyökeret vernek lenn" - lenn, a mélyben lehet gyökeret verni? Ilyesmit is érintettünk tegnap este.

    VálaszTörlés
  2. Ma Pál apostolnak a Tituszhoz írt levelét olvastam. Íme néhány részlet, ami hozzám szólt (nem sikerült egyet kiválasztani): "[Jézus Krisztus] önmagát adta értünk, hogy megváltson minket minden gonoszságtól, és megtisztítson minket a maga népévé, amely jó cselekedetre törekszik." (2,14) "Senkit se szóljanak meg, kerüljék a viszálykodást, legyenek megértőek, teljes szelídséget tanúsítva minden ember iránt." (3,2) "Tanulják meg a mieink is, hogy jó cselekedetekkel járjanak elöl ott, ahol sürgős segítségre van szükség, nehogy gyümölcstelenek legyenek." (3,14) - Ez szépen rímel a tegnapi idézetemre.

    VálaszTörlés
  3. A 25. zsoltár fölé a Bibliámban ezt írták: Könyörgés Istenhez vezetésért.
    A kérés: "Utaidat, Uram, ismertesd meg velem, ösvényeidre taníts meg engem!" (4. vers)
    A válasz: "Az alázatosakat igazságosan vezeti, és az ő útjára tanítja az alázatosakat." (9. vers)
    És az ígéret: "Azt az embert, aki féli az Urat, oktatja ő, hogy melyik utat válassza. Élete boldog marad, és utódai öröklik a földet." (12-13. vers)
    Alázatosságot kérek, Istenem, és adj örökséget gyermekeinknek a Te országodban. Ámen

    VálaszTörlés
  4. Ma az Útmutató igéit olvastam. Így jutottam a Lázár feltámasztása történethez (Jn 11). Ebben Jézus ezt mondja Mártának: "Nem mondtam-e neked, hogy ha hiszel, meglátod az Isten dicsőségét?"
    Pénteken az ötödikesekkel a Kánai menyegzőt tanultuk ugyanennek az evangéliumnak az elejéről (Jn 2,1-11). Jézus első és utolsó csodája János evangéliumában. A kettő között ível Jézus födi munkálkodása, tanítványaival való közös élete. Ott Jézus a vizet borrá változtatta. "Ezt tette Jézus első jelként ... így jelentette ki dicsőségét, és tanítványai hittek benne." (Jn 2,11) Itt megfordul a sorrend: Ha hiszel, meglátod az Isten dicsőségét. Mártának nem kell semmit tennie, csak felhagyni akadékoskodásával, aggódásával, nyugtalankodásával, és elfogadni az elképzelhetetlent. Mártának csak bíznia kell Jézusban. Hinnie kell. De honnan lesz hitem?
    Mártával és testvérével, Máriával Lukács evangéliumában találkozhatunk (Lk 10,38-42). A két evangélista nyilvánvalóan ugyanarról a két nőről ír: Lukács történetében Márta tesz-vesz, szorgoskodik, teljesen lefoglalja magát a sokféle szolgálattal, aggódik és nyugtalankodik, Mária ül az Úr lábánál, és hallgatja beszédét. Jézus szerint "Mária a jó részt választotta, amelyet nem vehetnek el tőle." (Lk 10,42) Gyakran én is Márta vagyok: teszek-veszek, szervezek ... Gyakrabban kellene leülnöm az Úr lábához, és hallgatnom beszédét. Ezért jó, hogy magamat is biztatom, hogy szakítsak időt a bibliaolvasásra és imádkozásra. Hallgassam, mit szól hozzám az Úr. Így tudja hitemet erősíteni, s remélem, meglátom Isten dicsőségét.

    VálaszTörlés
  5. Ma reggel a délutáni családi istentisztelet igéjét olvastam: "Halld meg, Izráel: Az Úr a mi Istenünk, egyedül az Úr! Szeresd azért az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes erődből! Maradjanak a szívedben azok az igék, amelyeket ma parancsolok neked. Ismételgesd azokat fiaid előtt, és beszélj azokról, akár lefekszel, akár fölkelsz!" (5Móz 6,4-7) ISMÉTELGESD GYERMEKEID ELŐTT! - ezt mondja az ÚR.

    VálaszTörlés
  6. Ma Jakab levelét olvastam. Lelkészünk szerint ezt mindennap meg kéne tenni.
    "Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen bölcsességet Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja. De hittel kérje..." (Jk 1,5-6a)

    VálaszTörlés